Hitne intervencije

U svakodnevnom životu, nažalost,  postoje brojne situacije opasne po zdravlje starije osobe kada je hitni dolazak i zbrinjavanje od životne važnosti.  Stoga svaki naš klijent dobiva na korištenje uređaj s prijenosnim radioodašiljačem kojeg aktivirate stiskom na narukvici.

Gubitak ravnoteže i pad starije osobe može biti uzrokovan:

 • poskliznućem
 • nesvijesti
 • iscrpljenošću
 • kardiovaskularnom bolesti
 • moždanim udarom
 • bilo kojom drugom bolesti ili opasnom radnjom koja može prouzročiti ozljede ili smrt Korisnika.

Nakon aktivacije alarma i ukoliko je potrebno, izlazak na teren slijedi u najkraćem mogućem roku.

Hitne intervencije

Vjerojatnost da će se kod starije osobe dogoditi pad ili da postoji rizik od pada možemo pripisati karakteristikama svakog pojedinca, ali i utjecaju okoline. Svake godine jedna trećina 65-godišnjaka i starijih pati od zdravstvenih problema koji su posljedica pada. Padovi su vodeći uzrok smrtnosti i ozljeđivanja kod starijih osoba, koje za posljedicu imaju invalidnost i nepokretnost, što često zahtijeva trajnu medicinsku skrb i visoke troškove
liječenja.

Mi iz usluge životne asistencije Dobar susjed svjesni smo rizika pada naših korisnika te organiziranim dežurstvom 0-24h dnevno, 365 dana u godini preveniramo posljedice i ublažavamo posljedice pada. Pozivom od strane Korisnika u slučaju nužde, u roku svega nekoliko minuta od pada obavještavamo najbliže intervente na terenu te izlazimo na korisnikovu kućnu adresu.

Uslijed nastanka hitnog slučaja poput pada Korisnika, uzrokovanog poskliznućem, nesvijesti, iscrpljenošću, kardiovaskularnom bolesti, moždanim udarom ili bilo kojom drugom bolesti ili opasnom radnjom koja može prouzročiti ozljede ili smrt Korisnika, ulazimo u Korisnikov dom na prethodno utvrđen način i to ugradnjom pametne brave, ugradnjom specijalnog sefa sa zamjenskim ključem ili ostavljanjem zamjenskih ključeva kod osobe za kontakt i/ili najbližih susjeda. Ukoliko nijedan prethodno opisani način nije moguć, na dan hitne intervencije ulazimo u Korisnikov dom i nasilnim putem u svrhu zaštite i mogućeg spašavanja života Korisnika, sukladno prethodnoj iskazanoj slobodnoj volji.

U situacijama potencijalnog požara ili propuštanja plina, Nadzorni centar može spriječiti da do štete uopće dođe. Svakome se, a posebice starijoj i nemoćnoj osobi, može dogoditi da poduzme radnju koja bi mogla, primjerice, izazvati požar ili da ne primijeti znakove propuštanja plina. Detektori dima ili plina šalju dojavu Nadzornom centru, i operater momentalno kontaktira vatrogasce kako bi se spriječila šteta.

Smjernice za prevenciju pada

 • Redovito vježbanje.
 • Razgovarajte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom o nuspojavama lijekova koje koristite, poput pospanosti ili vrtoglavice, a koje mogu utjecati na Vaše motoričke sposobnosti.
 • Redovito provjeravajte vid.
 • Polako se uspravljajte iz nižih položaja, ležanja i sjedenja.
 • Pripazite na odgovarajuće osvjetljenje svojega doma.
 • Označite rubove stuba kontrastnom bojom i protukliznom trakom.

Doznaj više:

Izbornik